Utbildning
Vad kan jag förvänta mig av en kurs innan den börjat?
Var hittar jag information om utbytestudier?
Var kan jag få tag på gamla tentor?
Just det svarar vi på här!
Observera att informationen nedan berör institutionen och inte Studenkåren DISK, mer information går att hitta på DSVs hemsida.
Dessa tips enbart gäller studenter vid DSV, och inte SU:s övriga studenter.
Tips
- Ifall lärarna inte lagt upp gamla tentor på iLearn kan du begära gamla tentor och svar via studentexpeditionen. Maila studexp@dsv.su.se och ange:
1. Om du vill ha endast frågor, svar eller båda
2. Specificera från vilken period (ex. VT18 eller månad)
3. Ange tillfälle (ex. ordinarie tenta, omtenta eller uppsamlingstenta)
4. Språk (Svenska eller Engelska)
- Även om det känns tråkigt att fylla i en kursutvärdering efter en kurs är det otroligt viktigt. Desto fler som utför kursutvärderingarna desto bättre underlag finns det för att förändra kursen till det bättre.
- Som student på DSV finns det goda möjligheter till utbytesstudier, en fantastisk chans till en oförglömlig resa. Mer information om utbytesstudier hittar du här (pssst om du anmäler dig till buddyprogrammet får du fördel när du söker utbytesstudier).
Dina rättigheter
Som student har du ett flertal rättigheter både enligt lag och förordningar men även enligt lokala föreskrifter vid Stockholms universitet. Nedan kommer några rättigheter
som kan vara bra att ha koll på. Ifall du har frågor eller åsikter om din utbildning eller en kurs kan du vända dig till studiebevakningen på studiebevakning@disk.su.se.
Kursplan, schema och kurslitteratur
- Kursplanen ska vara fastställd senast en månad före sista anmälningsdag.
- Information om kurslitteratur, schema samt tider för prov och omprov ska finnas tillgängliga senast en månad före kursstart.
- Föreskrifterna i kursplanen är juridiskt bindande, precis som lagar och förordningar.
Examination
- Du har rätt till att tentera en kurs eller ett delmoment minst fem gånger.
- Har du fått godkänt vid en examination kan du inte begära att få underkänt, det går inte heller att höja betyget.
- Om du har blivit underkänd två gånger på en kurs eller ett delmoment av samma lärare har du rätt att begära en ny examinator, om inte särskilda skäl föreligger.
- Tentan bör vara rättad och betygssatt inom tre veckor från tentatillfället och mer än två veckor före omtentan.
- Du kan inte överklaga ett betyg, däremot kan du begära omprövning eller rättelse av ditt betyg.
- Du har rätt att få ditt betyg motiverat av examinator, skriftligt eller muntligt.
Kursutvärderingar
- Efter varje kurs ska du ha möjlighet att lämna dina åsikter om kursen via en utvärdering. Utvärderingen kommer att läggas upp på antingen iLearn eller Daisy.
- Åtgärder som vidtagits till följd av kursutvärderingar, samt resultaten från kursutvärderingarna, ska finnas lättillgängliga för studenterna.
- Du har rätt att genomföra en kursutvärdering anonymt.
Bostad
Bostadssituationen i Stockholm är inte optimal, ännu värre om man ska hitta ett boende som passar den budget man har som student.
Här är DISKs tips till dig som behöver en bostad.
SSSB
Genom att vara medlem i DISK får du möjlighet till att ställa dig i SSSBs (Stiftelsen Stockholm Studentbostäder) bostadskö, en bostadskö endast för studenter som köpt medlemskap hos kårer anslutna till SSCO (Stockholms studentkårers centralorganisation). SSSB har nästan 8000 bostäder och är störst på studentbostäder inom Stockholm, det finns allt från rum i studentkorridor till lägenheter med flertal sovrum. Kanske din bästa chans till ett förstahandskontrakt. Glöm inte att registrera dig hos SSSB efter att du köpt ditt medlemsskap hos DISK.
Bostadsförmedlingen
Bostadsförmedlingen förmedlar både vanliga och studentlägenheter inom hela Stockholms regionen, detta är dock Stockholm Stads bostadsförmedlingen och kötiderna varierar mycket beroende på område, utbud och hur aktiv den som söker är.
Byggvesta
Byggvesta är en organisation som bygger och förvaltar både vanliga och studentlägenheter inom Stockholm.
Akademisk kvart
Akademisk kvart är en andrahandsförmedling som vänder sig direkt till studenter. Akademisk kvart har inget vinstintresse så att lägga upp annonser samt anmäla intresse är helt gratis. Syftet med sidan är att erbjuda andrahandskontrakt till en rimlig peng.
Hyra bostad
Hyra bostad är en sida som samlar lägenhetsutbudet från 65 privata hyresvärdar samt flertal andrahandskontrakt. Registrera dig som bostadssökande så kontaktar Hyra bostad dig när det finns lediga lägenheter.
Jagvillhabostad.nu
Jagvillhabostad är en partipolitisk och religiöst obunden förbund för unga bostadssökande. Förbundet verkar opinionsbildande och deltar i flertal byggprojekt. På deras hemsida hittar du massor med tips på både hyresvärdar och vad du bör tänka på.
Bo tillsammans
Bo tillsammans är en hemsida där du kan både erbjuda och hitta rum, kollektiv eller rumskompis.
Hyresvärdslistan
Hyresvärdslistan är en hemsida som listar alla hyresvärdar i Sveriges största städer. Detta kan göra bostadsjakten enklare då du kan kontakta hyresvärdar direkt, eller se deras bostäder utan att gå omvägar vi andra tjänster eller sidor. Fördelen med detta är att du också eventuellt kan få höra kring bostäder som snart blir lediga, och kanske inte ens har kommit på marknaden ännu.
Andra hand?
Ska du hyra i andra hand? Glöm inte att kolla på lägenheten innan du tackar ja, kolla om andrahandsuthyrning är godkänt av hyresvärden, bestämma regler med personen du
hyr av, skriv kontrakt (men betala inga pengar förrän kontraktet är skrivet), spara kvitto varje gång du betalar hyran och teckna hemförsäkring.