Kårtraditioner

Som studentkår organiserar vi med en hel del sociala evenemang och tillställningar där det tillkommer en del traditioner, som du kan läsa om på denna sida. Det är exempelvis vilka traditions-event vi har, hur man klär sig på dem och vilka medaljer som delas ut på vissa av dem.

Traditionsenliga evenemang

Med traditionsenliga evenemang menar vi de projekt som årligen hålls av DISK. Dessa evenemang är Välkomstmiddagen, Medlemsmiddagen, Ratatosk, Systemvetardagen och Examensmiddagen.

Välkomstmiddagen

Välkomstmiddagen är en finsittning som arrangeras i början av höstterminen för alla nya studenter på DSV. Under sittningen bjuds det på en trerättersmiddag och underhållning. Efter sittningen brukar det vara eftersläpp i DISKs kårlokal Foo Bar. Ifall man vill köpa biljetter till denna sittning ska man höra av sig till Insparken.

Ratatosk

Ratatosk är DISK finaste sittning där DISKs senior- och förtjänstmedaljer delas ut. Syftet med middagen är dels att hålla en festlig middag varje år där DISKs medlemmar, aktiva samt andra studentföreningar får en möjlighet att umgås under trevliga former. Under förminglet brukar det finnas olika Ratatosk souvenirer till försäljning.

Under år 2000 beslutade DISKs styrelse att det årligen skulle arrangeras en högtidsmiddag där DISKs seniorer skulle få mottaga sin medalj.  Middagen hade inget namn, så DISKs dåvarande presidium beslutade att låna namnet av det examensemblem som DISK tog fram i början av 2000-talet. Första Ratatosk var 2002 och sedan dess brukar Ratatosk ske i februari eller mars varje år. 

Ratatosks valspråk är Disce et Imperti, vilket är latin för ”lär och för vidare”.

Examensmiddagen

När du till slut äntligen tagit studenten bjuder vi in till en examenssittning, vanligtvis i Foo Bar. Den äger rum på hösten, och alla som slutat studera tidigare på året är välkomna (vi lovar, vi kollar inte examensbevis i dörren) att tillsammans fira att studierna till slut är över.

Systemvetardagen

Systemvetardagen är DISKs folktätaste evenemang på året och är en arbetsmarknadsdag som arrangeras utav Näringslivssektionen. Det brukar vara ca 50 företag som ställer ut på mässan varje år för att komma i kontakt med IT-studenter. Systemvetardagen är gratis för alla besökare och brukar äga rum tidigt i mars varje år. Mer information om Systemvetardagen finns här.

Generella sittningsregler

En sittning innebär en middag med dina vänner och underhållning. Reglerna vid en sittning varierar beroende hur formell sittningen är. Det finns dock vissa regler som gäller vid alla sittningar:

  • När toastmaster talar ska det vara tyst, ifall du fortfarande äter lägger du ner besticken, detta gäller även vid spex och tal.
  • Under sittningen ska du helst inte lämna bordet förrän det är sittningspaus, ifall du måste lämna bordet är det väldigt viktigt att du inte gör det samtidigt som det är tal eller spex samt att du är diskret. Detta gäller även när du ska tillbaka till bordet. Det anses oartigt att störa under ett tal eller spex.
  • Under mindre formella sittningar kan man klappa händerna i bordet och ropa “tempo” ifall sittningen går för långsamt fram, ifall detta händer kommer toastmaster att resa sig och presentera nästa sång eller spex. Vid mer formella tillställningar är detta däremot inte tillåtet.
  • Under de flesta sittningarna så bryts taffeln (middagen avslutas) genom sången O gamle klang- och jubeltid. Under sången står alla upp framför sin stol, det är då viktigt att inte sätta sig på stolen igen efter att sången är slut då det enligt traditionen betyder att man inte kommer att ta examen.

Vid finsittningar som Ratatosk brukar även dessa regler gälla:

  • Vid förminglets slut på mer formella sittningar kommer toastmaster utlysa att gästerna kan inta sina platser, gå då till din plats som du självklart kollat upp redan under minglet. Bordsherren sitter till vänster och håller ut stolen till bordsdamen som sitter till höger.
  • Skålning sker när toastmaster eller talare utlyser det. Skålen sker i en bestämd följd: först tittar du i ögonen på din bordspartner och höjer glaset för att markera skålen (glasen ska inte vidröra varandra), sedan tittar du i ögonen på din bordsgranne och markerar skålen och sist tittar du i ögonen på personen mitt emot och markerar skålen. Efter att du har markerat skålen mot alla tre får du sippa på din dryck. Skålen avslutas sedan med att du markerar skålen igen fast i motsats riktning (mittemot, bordsgranne och bordspartner). Glaset ska helst sättas ner samtidigt som sin bordspartner, annat anses oartigt.
  • Ifall du önskar utbringa en skål för hela sällskapet och inte bara dom närmast ska du kontakta toastmaster.
  • Ifall du bär handskar skall dessa tas av under middagen och ligga i väskan eller knäet.
  • Handväskor får inte ligga på bordet utan ska antingen hänga på stolen eller ligga i knäet.

Klädkoder

Här kommer lite korta tips för dom vanligaste klädkoderna för studentevenemang i Stockholm, det går enkelt att hitta mer utförlig information genom att söka på vardera klädkod via valfri sökmotor.

Kavaj

Kavaj innebär att man ska bära kostym. Färg är frivilligt, både på själva kostymen och skjortan. Kostymen kan vara både tvådelad, eller tredelad (med väst). Slips eller fluga är obligatoriskt. Skorna ska helst vara av en finare karaktär så sneakers och enklare skor bör undvikas, har man skärp ska det gärna matcha skorna. Färgmässigt kan det vara bra att tänka på att klädseln blir mer formell desto mörkare kostymen och ljusare skjortan är. Välj ett par finare byxor och lämna jeansen hemma.

En kan även bära klänning, kjol eller en elegant byxdress. Det ska vara finare än vardagskläder men inte lika blankt och glittrigt som vid finare tillställningar, längden på klänningar och kjolar ska vara under knäet men inte ner till golvet.

Hembygdsdräkt kan bäras vid klädkod kavaj men om det ska vara middag och dans bör den undvikas.

Mörk kostym

En mörkgrå, mörkblå eller svart kostym där kavaj och byxor är i samma färg och material. Kostymen ska bäras med en vit skjorta, svarta välputsade skor och fluga eller slips i fint material och valfri färg. Näsduken i bröstfickan är mest formell om den är vit men det går bra med annan färg eller mönstrad. Eventuellt skärp ska vara samma färg som skorna.

Det går även att ha en kjol eller klänning som är knälång eller längre, alternativt aftonfina långbyxor. En enkel klänning fungerar utmärkt, om klänningen är glittrig bör den inte vara ankellång då den kan misstas för balklänning. Smycken kan antingen höja eller sänka nivån så välj dina smycken med omsorg. Skorna ska ha en tydlig festkaraktär som pumps eller sandaletter.

Hembygdsdräkt kan bäras vid klädkod mörk kostym men om det ska vara middag och dans bör den undvikas.

Högtidsklädsel – Frack eller balklänning

Frackrocken ska vara svart och bäras med svarta frackbyxor,  lackskor och strumpor, vit pikémönstrad frackskjorta med två knappar, vit pikémönstrad frackväst, vit pikémönstrad frackfluga och om så önskas vita hängslen. En kan bära vit näsduk i bröstfickan (om man bär medaljer bär man ingen näsduk), vita glacéhandskar (tas av under måltiden), manschettknappar i valfri utformning samt fickur med kedja (armbandsur bör undvikas). Frackrocken knäpps aldrig.

Balklänningen ska vara golvlång och festbetonad, färg är valfritt men både svart och vit bör undvikas då det associeras som sorgklädsel och bröllopsklänning. Klänningen kan även bäras med sjal och långa handskar, kom ihåg att inte bära ringar utanpå handskarna. När handskarna inte används kan dom ligga i knäet eller i aftonväskan. Aftonväskan bör vara liten och elegant, kom ihåg att aldrig lägga den på bordet under måltiden. Frisyren under frackevent är fri men det är fint med uppsatt hår och hårdekorationer som diadem, pärlor och blommor. Glittriga smycken och håraccessoarer är väldigt passande. Även skorna får gärna vara glittriga men hela pumps och sandaletter i valfri färg går även bra.

Vid klädkoden högtidsdräkt går det även bra att bära hembygdsdräkt med festtillbehör eller den militära uniformen stor mässdräkt.

Med akademiska ordnar

Ifall det på inbjudan även stor M.A.O eller “med akademiska ordnar” innebär det att du får bära ordnar från den akademiska världen, exempelvis pins, medaljer och frackband. DISKs medaljer delas ut till personer som suttit i styrelsen eller gjort något utmärkande för kåren (du kan läsa mer om våra medaljer nedan). DISKs pin och frackband går att köpa i vår kårexpedition.

Frackband till frack bärs tvärs över frackskjortan med fäste på skjortbröstet under frackvästet på höger sida sedan ner mot vänster midja. En vedertagen regel är att bära max tre frackband samtidigt.

Frackband till klänning bärs som en rosett, precis som vid frack är den vedertagna regeln att bära max tre rosetter samtidigt. Rosetten ska sitta på vänster sida nära hjärtat men utan att nudda hud, ifall så önskas går det även bra att bära rosetten vid vänster höft.

Hur du viker en kårrosett

Rosetten ska vara 9 cm bred i ytterkant och 7 cm bred i innerkant. Viktigast är dock att alla frackbanden är lika breda. Börja med att lägga ena änden av bandet i det som kommer att vara mitten.

Låt hela bandet ligga åt vänster från mitten sett. Vik bandet åt höger efter 4.5 cm. Vik sedan bandet åt vänster efter 9 cm. Nu har den yttre rosetten skapats.

Vik bandet åt höger igen efter 8 cm och sedan tillbaka till vänster efter 7 cm. Nu har den inre rosetten skapats.

Nästa steg är att vika bandet 90 grader uppåt och sedan vira det ett eller två varv runt hela rosetten. Om en pin tillhör frackbandet, fästes detta i mitten av rosetten och håller då ihop hela rosetten.

En kan, beroende på vad en tycker är fint, stryka de vikta kanterna så att rosetten blir platt. För att rosetten ska hålla sig fin och inte falla isär, kan en med fördel enkelt sy fast kanterna i varandra. Rosetten fäster en på klänningen med säkerhetsnål eller sy fast den.

DISKs utmärkelser

I DISK utmärker vi individer som gjort det där lilla extra för DISK och vår verksamhet på ett eller annat sätt. Detta gör vi oftast genom medaljer. DISKK har fyra olika medaljer, men vissa sektioner har även egna medaljer.

DISKs medaljer är Förtjänstmedaljen, Seniormedaljen, Styrelsemedaljen och ordförandemedaljen.

Förtjänstmedalj

Tilldelas till den som har gjort ett ypperligt och fantastiskt arbete inom DISK utöver sitt åtagande. Förtjänstmedaljen består av en medalj med svartguldigt band som fästs på vänster sida. Medaljen är en romb i matt guld och i mitten finns föreningens logga upphöjt. Medaljen delas ut vid Ratatosk och Medlemsmiddagen. Förtjänstmedaljen skall hängas innerst närmast hjärtat om innehavaren inte har en Seniorsmedalj (isåfall ska Seniorsmedaljen hänga närmast hjärtat).

Seniormedalj

En seniorsmedalj kan tilldelas någon som har uppvisat hög kamratskap, stort engagemang och långvarig aktivitet i DISK. Seniorsmedaljen består av en rund och blank guldfärgad medalj med svartguldigt band. I mitten av medaljen är det samma lagerkrans som på föreningens märke samt texten DISK SENIOR upphöjt. Seniorsmedaljen kallas även för Per Perssons medalj för Förtjänstfulla insatser och skall alltid hänga innerst närmast hjärtat.

Styrelsemedalj

DISKs styrelsemedalj tilldelas den som sitter i DISKs styrelse. Styrelsemedaljen består av en medalj med svartguldigt band. Medaljen är en rund lagerkrans med ett malteserkors på, i mitten av medaljen är det föreningens märke upphöjt. Medaljen finns i både silver och guld, silver bärs att sittande styrelsemedlemmar och guld bärs av de som suttit i styrelsen tidigare verksamhetsår. Styrelsemedaljen skall alltid hängas utanför hedersmedaljer.

Ordförandemedalj

Ordförandemedaljen består av en medalj med svartguldigt band och är DISKs största medalj sett till storleken. Medaljen är en rund lagerkrans med ett malteserkors på, i mitten av medaljen är det föreningens märke upphöjt. Medaljen finns i både silver och guld, silver bärs av det sittande presidieparet och guld bärs av tidigare presidium. Medaljen bärs runt halsen.