Påverkan på studier med anledning av covid-19

Ny information från 17 mars

Hej allihopa!

DSV har nu bestämt att ställa in alla salstentor och göra om dem till någon form att distansexamination. Kursansvariga kommer att kontakta er med mer information om detta.

På grund av detta kommer DISK att stänga såväl kafé som kårexpeditionen tillsvidare. Trots detta kan ni kontakta oss via telefon (08-12147992) eller mailen kx@disk.su.se.

Ha en trevlig dag och ta hand om dig!

Vänliga hälsningar, Ordförande Emilia Kaufeldt och DISK styrelse 2020


Hej alla studenter 

Dem senaste veckorna, sedan mitt förra inlägg, har det hänt väldigt mycket i såväl Sverige som i resten av världen kopplat till coronaviruset (covid-19). Detta inlägg kommer dock handla specifikt om våra studier på DSV. Vill du ha mer information kring Coronaviruset i allmänhet rekommenderar jag att följa nyheterna och Folkhälsomyndigheten 

Vad gäller då på vår institution, DSV? 

Dem senaste veckorna har flera kursansvariga från olika kurser gått ut med att deras kurs på flera olika sätt görs om till distanskurs. Vi har varit i kontakt med studierektor Stefan Möller och han bekräftar att lärare kommer försöka göra om obligatoriska moment, handledningar och seminarium till distans. Möller konstaterar också att det redan i normal-fallet, dvs. utan coronavirus, går de flesta kurser att följa på distans, vilket gör DSVs övergång lättare än för andra institutioner.  

Vidare svarar Möller att planerade tentor kommer att genomföras. Detta eftersom DSV följer myndigheternas rekommendationer, vilket är att ställa in event över 500 deltagare. Dessutom menar myndigheterna att det inte finns någon förhöjd risk med att skriva en tenta för tillfället. Detta innebär att tentor som ska genomföras nästa vecka kommer att genomföras. Detta kan dock ändras snabbt, menar Möller, om myndigheterna ändrar sina rekommendationer.  

Med det sagt är också DSV medvetna om att många studenter kommer att låta bli att skriva tentor dem närmaste veckorna. Dem avser därför att ge fler omtentor än vanligt, men exakt hur många och när kan dem inte i dagsläget svara på eftersom läget med coronaviruset fortfarande är osäkert.  

Möller berättar även att examensarbeten redan idag kan presenteras med distansverktyg. Därför är det upp till handledaren och studenten att gemensamt diskutera fram hur de väljer att göra.  

Det är vad vi vet i dagsläget om våra studier. Har du fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig till studerandeskyddsombud tillika utbildningsansvarig Moa (studskyddsombud@disk.su.se) eller studiebevakarna (studiebevakning@disk.su.se). Dessa roller har båda tystnadsplikt och god kontakt med DSV. 

Hur ligger det till med CSN i dagsläget? 

Den 8 mars gick CSN, Centrala studiestödsnämnden, ut med en artikel med anledning av coronaviruset. Om en skola väljer att stänga, men att det fortfarande går att studera (exempelvis via distansstudier) kommer CSN inte att påverkas. Skulle det dock vara så att du inte har möjlighet att fortsätta dina studier på grund av coronaviruset förlorar du möjligheten till CSN.  

Utifrån informationen ovan kopplat till DSV tror vi att risken för inställda studier är litenTrots detta är det viktigt att du är medveten om att detta är en risk och i vilka andra fall som du kan komma att förlora ditt studiemedel. Vi rekommenderar därför att läsa CSNs artikel 

SFS, Sveriges Förenade Studentkårer, har också kontakt med CSN och regeringen för att följa utvecklingen. De prioriterar att “inga studenter ska förlora sin försörjning.” De förväntar sig att regeringen agerar för att studenter ska få behålla sin inkomst om lärosätena väljer att stänga. Uttalandet från SFS hittar ni här  


Hoppas det gav några svar! Har ni fler frågor kan ni som sagt skriva direkt till utbildningsansvarig eller studiebevakningen. Ni är också alltid välkomna att kontakta mig, ordförande Emilia Kaufeldt, när som helst via ordf@disk.su.se 

Ha en fin dag och ta hand om varandra! 

Vänliga hälsningar, Studentkåren DISKs ordförande Emilia Kaufeldt