Klädkoder

Nedan kommer korta tips för dom vanligaste klädkoderna för studentevenemang i Stockholm, det går enkelt att hitta mer utförlig information genom att söka på vardera klädkod via valfri sökmotor.

Kavaj

Kavaj innebär att man ska bära kostym. Valfriheten är dock stor vad gäller färg, både på själva kostymen och skjortan. Kostymen kan vara både tvådelad, eller tredelad (med väst). Slips eller fluga är obligatoriskt. Skorna ska helst vara av en finare karaktär så sneakers och enklare skor bör undvikas, har man skärp ska det gärna matcha skorna. Färgmässigt kan det vara bra att tänka på att klädseln blir mer formell desto mörkare kostymen och ljusare skjortan är. Välj ett par finare byxor och lämna jeansen hemma.

Det går även bra att bära klänning, kjol eller en elegant byxdress. Tumregeln är att det ska vara finare än vardagskläder men inte lika blankt och glittrigt som vid finare tillställningar, längden på klänningar och kjolar ska vara under knäet men inte ner till golvet. Smycken kan göra stor skillnad och ge ett mer eller mindre formellt intryck, beroende på stil.

Hembygdsdräkt kan bäras vid klädkod kavaj men om det ska vara middag och dans bör den undvikas.

Mörk kostym

En mörkgrå, mörkblå eller svart kostym där både kavajen och byxorna är i samma färg och material. Kostymen ska bäras med en vit skjorta, svarta välputsade skor och fluga eller slips i fint material och valfri färg. Näsduken i bröstfickan är mest formell om den är vit men det går bra med en näsduk i en annan färg eller mönstrad. Eventuellt skärp ska vara samma färg som skorna.

Det går även att ha en kjol eller klänning som är knälång eller längre, alternativt aftonfina långbyxor. En enkel klänning fungerar utmärkt, om klänningen är glittrig bör den inte vara ankellång då den kan misstas för balklänning. Smycken kan antingen höja eller sänka nivån så välj dina smycken med omsorg. Skorna ska ha en tydlig festkaraktär som pumps eller sandaletter, sneakers och andra enklare skor ska stanna hemma.

Hembygdsdräkt kan bäras vid klädkod mörk kostym men om det ska vara middag och dans bör den undvikas.

Högtidsklädsel - Frack eller balklänning

Frackrocken ska vara svart och bäras med svarta frackbyxor, svarta lackskor, svarta strumpor, vit pikémönstrad frackskjorta med två knappar, vit pikémönstrad frackväst, vit pikémönstrad frackfluga och om så önskas vita hängslen. Som utsmyckning kan man bära vit näsduk i bröstfickan (om man bär medaljer bär man ingen näsduk), vita glacéhandskar (tas av under måltiden), manschettknappar i valfri utformning samt fickur med kedja (armbandsur bör undvikas). Frackrocken knäpps aldrig.

Balklänningen ska vara golvlång och festbetonad, färgen är valfri men både svart och vit bör undvikas då det associeras som sorgklädsel och bröllopsklänning. Om önskas kan klänningen även bäras med en sjal och långa handskar, kom ihåg att inte bära ringar utanpå handskarna och att ta av handskarna under måltiden. När handskarna inte används kan dom ligga i knäet eller i aftonväskan. Aftonväskan bör vara liten och elegant, kom ihåg att aldrig lägga aftonväskan på bordet under måltiden. Frisyren under frackevent är fri men det är fint med uppsatt hår och hårdekorationer som diadem, pärlor och blommor. Glittriga smycken och håraccessoarer är väldigt passande på frackevenemang. Även skorna får gärna vara glittriga men hela pumps och sandaletter i valfri färg går även bra.

Vid klädkoden högtidsdräkt går det även bra att bära hembygdsdräkt med festtillbehör eller den militära uniformen stor mässdräkt.

DISKs frackband, pin och kårrosett

Med akademiska ordnar

Ifall det på inbjudan även stor M.A.O eller “med akademiska ordnar” innebär det att du får bära ordnar från den akademiska världen, exempelvis pins, medaljer och frackband. DISKs medaljer delas ut till personer som suttit i styrelsen eller gjort något utmärkande för kåren (du kan läsa mer om våra medaljer nedan). DISKs pin och frackband går att köpa i vår kårexpedition.

Frackband till frack bärs tvärs över frackskjortan med fäste på skjortbröstet under frackvästet på höger sida sedan ner mot vänster midja. En vedertagen regel är att bära max tre frackband samtidigt.

Frackband till klänning bärs som en rosett, precis som vid frack är den vedertagna regeln att bära max tre rosetter samtidigt. Rosetten ska sitta på vänster sida nära hjärtat men utan att nudda hud, ifall så önskas går det även bra att bära rosetten vid vänster höft.

DISKs frackband

DISKs kårrosett med DISK-pin

Hur du viker en kårrosett

Rosetten ska vara 9 cm bred i ytterkant och 7 cm bred i innerkant. Viktigast är dock att alla frackbanden är lika breda. Börja med att lägga ena änden av bandet i det som kommer att vara mitten. Låt hela bandet ligga åt vänster från mitten sett. Vik bandet åt höger efter 4.5 cm. Vik sedan bandet åt vänster efter 9 cm. Nu har den yttre rosetten skapats. Vik bandet åt höger igen efter 8 cm och sedan tillbaka till vänster efter 7 cm. Nu har den inre rosetten skapats. Nästa steg är att vika bandet 90 grader uppåt och sedan vira det ett eller två varv runt hela rosetten. Om en pin tillhör frackbandet, fästes detta i mitten av rosetten och håller då ihop hela rosetten. En kan, beroende på vad en tycker är fint, stryka de vikta kanterna så att rosetten blir platt. För att rosetten ska hålla sig fin och inte falla isär, kan en med fördel enkelt sy fast kanterna i varandra. Rosetten fäster en på klänningen med säkerhetsnål eller sy fast den.