Bostad

Bostadssituationen i Stockholm är inte optimal, ännu värre om man ska hitta ett boende som passar den budget man har som student. Här är DISKs tips till dig som behöver en bostad:

Gå med i DISK
Genom att vara medlem i DISK får du möjlighet till att ställa dig i SSSBs (Stiftelsen Stockholm Studentbostäder) bostadskö, en bostadskö endast för studenter som köpt medlemskap hos kårer anslutna till SSCO. SSSB har nästan 8000 bostäder och är störst på studentbostäder inom Stockholm, det finns allt från rum i studentkår till lägenheter med flertal sovrum. Kanske din bästa chans till ett förstahandskontrakt. Glöm inte att registrera dig hos SSSB efter att du köpt ditt medlemsskap hos DISK.

Bostadsförmedlingen
Bostadsförmedlingen förmedlar både vanliga och studentlägenheter inom hela Stockholms regionen, detta är dock Stockholm Stads bostadsförmedlingen och kötiderna varierar mycket beroende på område, utbud och hur aktiv den som söker är.

Byggvesta
Byggvesta är en organisation som bygger och förvaltar både vanliga och studentlägenheter inom Stockholm.

Akademisk kvart
Akademisk kvart är en andrahandsförmedling som vänder sig direkt till studenter. Akademisk kvart har inget vinstintresse så att lägga upp annonser samt anmäla intresse är helt gratis. Syftet med sidan är att erbjuda andrahandskontrakt till en rimlig peng.

Hyra bostad
Hyra bostad är en sida som samlar lägenhetsutbudet från 65 privata hyresvärdar samt flertal andrahandskontrakt. Registrera dig som bostadssökande så kontaktar Hyra bostad dig när det finns lediga lägenheter.

Jagvillhabostad.nu
Jagvillhabostad är en partipolitisk och religiöst obunden förbund för unga bostadssökande. Förbundet verkar opinionsbildande och deltar i flertal byggprojekt. På deras hemsida hittar du massor med tips på både hyresvärdar och vad du bör tänka på.

Bo tillsammans
Bo tillsammans är en hemsida där du kan både erbjuda och hitta rum, kollektiv eller rumskompis.

Hyresvärdslistan
Hyresvärdslistan är en hemsida som listar alla hyresvärdar i Sveriges största städer. Detta kan göra bostadsjakten enklare då du kan kontakta hyresvärdar direkt, eller se deras bostäder utan att gå omvägar vi andra tjänster eller sidor. Fördelen med detta är att du också eventuellt kan få höra kring bostäder som snart blir lediga, och kanske inte ens har kommit på marknaden ännu.


Ska du hyra i andra hand? Glöm inte att kolla på lägenheten innan du tackar ja, kolla om andrahandsuthyrning är godkänt av hyresvärden, bestämma regler med personen du hyr av, skriv kontrakt (men betala inga pengar förrän kontraktet är skrivet), spara kvitto varje gång du betalar hyran och teckna hemförsäkring.